Är det värt att sälja sina kläder med Sellpy?

Via Sellpy kan du sälja och köpa begagnade kläder och saker online. Jag brukar ofta presentera Sellpy till mina kunder eftersom de genomgår en rejäl rensingsfest, och då är det skönt att ta hjälp med diverse sidobestyr som blir när man håller på att röja och skapa ordning i hela hemmet. Och att låta dina kläder komma till användning igen, genom att sälja dina tidigare köp, är ett mycket bättre alternativ att du bara slänger bort kläder som kan återanvändas!


I det här inlägget tänkte jag skriva om mina erfarenheter av att sälja med Sellpy och dela med mig av mina tips för en lyckad Sellpy-försäljning.

Mina erfarenheter av Sellpy

Av alla hundratals Sellpy-påsar jag packat tillsammans med mina kunder så har jag bara hört en enda gång att något gått fel. (Det var en påse som hamnade på villovägar men som sedan återfanns.) Jag har själv gjort samarbete med Sellpy och besökt deras verksamhet. Jag blev riktigt imponerad över hur välorganiserat allting var! Varenda liten pryl hade sorterats och hade sin plats. Allting fungerar väldigt väl.


Sellpy-påsarna är gratis att beställa, budbilen hämtar upp på utsatt tid, du blir informerad om varje steg, kan följa och påverka försäljningsprocessen. Ibland kanske varorna värderats längre än vad jag trott, men det går alltid lämna sina kommentarer och då gör Sellpy en ny värdering. Dealen är att du får 40% per såld vara, 90% på delen som överstiger 500 kr. Sedan utgår en annonsavgift på 10 kr. Tjänsten är busenkel att använda, MEN..


Du måste räkna med att dina kläder kanske inte blir sålda, och att det som inte säljs doneras till välgörenhet eller skickas till återvinning. Du kan heller inte räkna med att ”tjäna” pengar på att sälja med Sellpy. Enligt mitt sätt att se på det så är det personer som trott att man blir rik på att sälja kläder secondhand som blivit missnöjda med tjänsten. Faktum är att pengar över får du om du inte handlar från första början. Man kan säga att Sellpy är ett fint plåster på såren för alla felköp man gjort och allt onödigt man handlat. Så har du inte möjlighet att returnera ditt köp så är Sellpy ett alternativ!

Vill du tjäna bästa möjliga slant på dina begagnade kläder ska du sälja dem själv via exempelvis Instagram eller Facebook där du slipper annonsavgifter eller att andra ska ha en del av kakan.


Varför jag ändå rekommenderar Sellpy är just för att min erfarenhet är att försäljningen annars inte blir av. Vardagen kommer emellan. Tröskeln att få rensningen gjord kanske var rätt hög, och då att behöva lägga tid på att annonsera, ha kontakt med potensiella köpare och behöva styra med frakt... Det blir ännu ett projekt! Det är så skönt att överlämna jobbet till Sellpy! Och för allt det jobbet så känns det ändå rättvist att Sellpy tar den större delen av försäljningspriset.


Till mina kunder som genomgår en livsomvälvande resa och går igenom hela sitt hem - här finns det tid och energi att spara. Försök i störta möjliga mån underlätta alla bestyr runt omkring. Det här ser jag som störta fördelen med att använda Sellpy. Det blir gjort. Du får mindre pengar än om du sålt själv, men betydligt mer än om kassarna med kläder blir stående hemma. Det är också så värt att bli av kläderna samma dag som du rensat. Min rekommendation alla dagar i veckan är att i första hand satsa på att få rensningen gjord och att komma i ordning hemma, än att försöka tjäna pengar på dina gamla grejer. Med det sagt slår jag ännu ett slag för hur viktigt det är att så fort som du har rensat få iväg allt hemifrån!


Här är mina tips för en lyckad sellpy-försäljning:


Sälj enbart kända märken

Det är större chans att du får dina kläder sålda om du lämnar in kända märken som är populära just nu. Min erfarenhet är att många som besöker Sellpys hemsida brukar söka specifikt efter ett speciellt märke, istället för att scrolla fritt. Jag brukar själv gå in och söka efter märken som &other stories, Haglöfs och Levis.


Sälj inte billiga kläder

Sellpy tar emot allt som värderas till över 50 kr, så du kan alltså inte skicka med kläder du köpt för 50 kr i Sellpypåsen! Jag brukar tänka att är klädesplagget köpt för under 350 kr så är det bättre att skänka det än att försöka sälja.


Tajma rätt säsong

Väldigt få letar vinterjacka när det är 30 grader ute (även om det är väldigt smart att göra det). Kolla alltid upp hur många veckor det tar innan Sellpy tar hand om dina påsar. I skrivande stund var väntetiden väldigt lång - över 12 veckor. Då brukar jag se till packa vår/sommarkläder i en påse och höst/vinterkläder i en annan. Så beställer jag hämtning enbart för de kläder som kommer tajma rätt säsong.


Tvätta, stryk och vik kläderna

Skicka aldrig in skitiga eller skrynkliga kläder om du vill få dem sålda till ett schysst pris. När man rensar är det vanligt att inte orka ta hand om kläderna som ändå ska bort, men om du inte skickar in dina kläder i fint skick så är det ingen ide att du gör det över huvudet taget. Kläderna kommer värderas mycket längre eller i värsta fall värderas som "ej i bruk att säljas". Ironiskt nog skickad de då tillbaka till dig eller återvinns. Bättre lägga dem i tvättkorgen från första början!


Fota kläderna innan du skickar in

Jag brukar alltid räkna klädersplaggen och ta en bild på allt jag lägger i påsen. Det har varit ett sätt för mig att stämma av så att annonserna stämmer med vad jag skickade in. Tro mig - lika snabbt som du skickat in kläderna har du glömt vad du la ner i påsen. Det här har varit en säkerhetsåtgärd för att kunna hjälpa mina kunder om påsen eller något av plaggen skulle försvinna. DOCK har jag aldrig stött på problem med tjänsten utan det har bara varit skönt för kunden att kunna stämma av så att alla kläder kommit in och läggs ut för försäljning.


Ta reda på villkoren!

De som blir besvikna på tjänsten är de som inte läst på ordentligt om vad man kan förvänta sig. Sellpy har en fin och informativ hemsida där du kan läsa om alla villkor. Så innan du skickar efter gratis Sellpy-påsar, ta reda om om det är en tjänst som känns värd för dig.


Här kan du läsa mer om att sälja med Sellpy och hur det går till.


Med det skrivet, varför inte satsa på en garderobsrensning under semestern? Eller varför inte en gigantisk rensningsfest! Behöver du lite extra påputtning för att komma igång så anmäl dig till min GRATIS MINIKURS i att Rensa med känsla.


Till sist vill jag skicka med - om du inte testat att köpa kläder secondhand så gör det! Så blir du en vinnare istället! Som fyndar märkeskläder i nyskick, sparar pengar och lever mer miljövänligt. Dessutom plåstrar du om såren på en säljare som innerligt hoppas på lite åretbäring för sina misstag och felköp.


Med varmaste omtanke om dig och ditt hem.

/Clara