Hur gör jag när sambon vägrar rensa?

Hej kära du! Fredagsmyset är på ingång men imorse vaknade jag tidigt och fick feeling att skriva till dig som försökt få sambon att rensa, men inte lyckats. Till dig som känner igen dig i att du fått känsloutbrott över sambons stök och oordning. I feel you. Visst kan det kännas helt hopplöst att tjata? Låt mig få tala till dig som känner igen dig.

Vänta inte på att någon annan ska bli redo Vänta inte ens på din sambo! Det bästa du kan göra om du önskar att någon i din närhet ska ta tag i sitt stök är att själv börja rensa. Bland dina egna kläder och saker.


Så om du känner igen dig, stanna upp en stund och fundera över dessa tre frågor;

-Har du själv gått igenom alla dina kläder och saker?

-Varför är det så viktigt för dig att din sambo kommer igång med rensandet?

-Hur känns det att vara du just nu?


Oftast när vi stör oss på andra och deras stök behöver vi själva ta tag i vårt eget. Våra egna kläder och saker, och inte minst våra egna tankar och känslor.


Sanningen är den att du inte kan göra någon annan redo, inte ens din egen sambo. Jag tror det är viktigt att förstå det och verkligen försöka acceptera din sambos ovilja. På så sätt visar du respekt för hens känslor till sina ägodelar. Så vill du att din ovilliga sambo en dag ska bli redo är mitt råd att du börjar med att utforska vad som ligger till grund för det motstånd din sambo känner.

Men innan du gör det är mitt råd att du själv går igenom alla dina egna ägodelar. Så du får insikt i hur det känns att rensa, ta beslut och framförallt göra sig av med saker som du själv har känslomässiga kopplingar till. När du själv går igenom en större rensningsprocess och tar kontroll över dina egna ägodelar kommer du vara bättre rustad att stå ut med andras oordning, utan att det väcker negativa känslor inom dig. Det kommer ge dig tålamod och det inre lugn du behöver och söker efter. Därefter kan du försöka förstå dig på din sambos känslor.


Låt rensningen bli din egen hälsoresa

Förmodligen är det precis det du behöver. För att rensa är så mycket mer än att göra sig av med kläder och saker. Det är stärka din handlingskraft och din beslutsförmåga. Det är tid för reflektion och för dig. Att känna in vad du vill omge dig av. Det är att ta hand om dig själv.


Så steg ett är att gå igenom dina egna ägodelar, sedan kan du organisera bland era gemensamma ägodelar, innan du till sist engagerar dig i din sambos oordning. En partner som inte vill rensa är alltså inget skäl till att du inte ska börja din egen rensningsprocess. Och kom ihåg att tjata är ingen bra idé! Det har prövats av många och ingen har lyckats vad jag vet. Förändringar gör vi människor när vi har tillräckligt med inre motivation till att göra det jobb som krävs. Så visa istället din sambo vilken skillnad det blir i hemmet och vardagen, och hur skönt det kan kännas att leva i ett organiserat hem. Då ökar sannolikheten för att din sambo hoppar på tåget. Ta hand om dig och lycka till❣️


I min onlinekurs Rensa med känsla - bland kläder, saker, tankar och känslor har du möjlighet att arbeta med dig själv och ditt hem. En rejäl rensningsfest där du ges möjligheten att reflektera över ditt liv samtidigt som går du igenom ALLA dina kläder och saker i syfte att resa ut negativa energier, och fylla ditt hem med kärlek och andra positiva känslor. Vill du få ett smakprov av kursen? Gå min GRATIS MINIKURS.260 visningar0 kommentarer