Paret Anna & Tim antog utmaningen att rensa tillsammans innan flytten!

Jag möter upp Anna i huset där hon växte upp. Hon har anlänt en dag innan Tim. Anna berättar att de båda är taggade på att rensa men sambon Tim är lite nervös över hur processen ska gå till. Han är den i deras förhållande som är mest sentimental och har svårare för att göra sig av med saker. Men Tim har ändå gått med på att vi påbörjar rensningen utan honom. Vi pratar ihop oss alla tre om hur processen ska gå till och jag tydliggör att ingenting kommer försvinna utan att det känns okej för dem båda. Och vad ni vill spara är helt upp till er. Det är ju trots allt Anna och Tim som ska omge sig av sakerna och då känns det väl helt rimligt att de tar besluten. Jag tror mig känna att det lugnar Tims nerver. Jag introducerar min rensningsmetod ”Rensa med känsla” för Anna & Tim. Kort och gått handlar det om att gå igenom ALLA saker man äger i nio olika steg. Jag liknade det vid en trappa med nio kliv där nya utmaningar väntade för varje steg. Hela metoden handlar sedan om att lära sig ta beslut genom att lyssna på sin känsla framför sina tankar om saken.


Anna och Tim är ett par sedan 6 år (något oklart då de har olika uppfattningar om när de faktiskt blev ett par). Men båda är överens om att de är mer kära än nånsin. De har verkligen hittat hem i varandra och nu återstår ”bara” den där praktiska detaljen att landa i ett gemensamt hem. De har tidigare bott trångt i Annas lilla lägenhet centralt i Stockholm. Den är nu såld och de har köpt sin första gemensamma bostad en bit utanför stan. Dock blev det ett glapp på två månader mellan flyttarna. De fick snabbt packa ihop sina saker och bo i en liten hyreslägenhet på 25 kvm. Och de mesta av deras ägodelar, de hamnade på annan ort i Annas barndomshem.

”Allting känns så bra med bostadsköpet men det har varit riktigt utmanande att vara mitt i detta flyttkaos. Man känner sig något splittrad.” säger Anna.


Jag förstår precis vad hon menar – inte så konstigt att känna så när ens hem till viss del är nedpackat och dessutom befinner sig på lite olika ställen i landet. Att flytta är en livsfas som faktiskt kan vara rätt påfrestande, även om det är något härligt och positivt som händer. Kanske är det just det, man förväntar sig att det bara ska vara enkelt och lätt och man har satt ribban högt. Och allt för ofta ställer man högre krav på att få till det där perfekta hemmet när man ska flytta ihop "på riktigt" för första gången. Det kan döda glädjen och tära på relationen.


”Vi har gått igenom allt. Alla saker som följer med till vårt nya hem kommer vi vilja ha.” konstaterar Anna. Tillsammans tar vi oss igenom alla steg och här går det undan! Jag ger dem instruktioner om hur de ska gå tillväga, vägleder dem när de kör fast och hjälper dem att sortera och packa saker. Anna och Tim har ett bra samspel men självklart kör de fast ibland, och som alla par behöver de diskutera vad de känner och tycker om deras gemensamma saker. I Anna & Tims fall kan vi genomföra rensningen under några intensiva dagar för att komma igenom allt, då bortsett från de saker som Tim har sparat hemma hos sina föräldrar och det som finns i deras tillfällig boende. Då de aldrig har bott så stort i sina liv så har de relativt få ägodelar ändå, men ändå fanns ett behov att rensa.

”Det är så sjuk! Vi har bantat ner våra saker att få plats i ett rum istället för tre. Allt det vi hade i min mammas förråd, garage och extrarum är nu komprimerat till ett rum. Och allting är noggrant packat i flyttkartonger och uppmärkt med namnskyltar. Och det är så skönt att se att det är tydligt med alla namnskyltar. Det är sån skillnad och det känns så lyxigt att få flytta in i sitt nya hem på ett smidigt sätt. ” säger Anna.


Det märks att Anna & Tim känner sig nöjda (och trötta) efter några intensiva dagar tillsammans. Jag känner mig också nöjd och glad. Jag lämnar Anna & Tim med en skön känsla i kroppen och tar med mig deras härliga energi. Jag känner också tacksamhet för att jag fått vara med på ett hörn under deras resa mot ett gemensamt hem.

Ett halvår senare hälsar på Anna & Tim i deras nya hem. Vi passar på att skåla för hur fint de har fått det och såklart, för kärleken! "Rensningen gjorde oss super-redo att flytta in i vår lägenhet och vi trivs så bra med hur vi har fått till det här." säger Tim.


Och det förstår jag verkligen. För känslan när man kliver in till Anna och Tim är så skön. Hemmet känns harmoniskt, personligt och och organiserat. Och det bästa av allt, inget

överflöd av prylar. Det känns i hela atmosfären att de har rensat och tillsammans noga valt ut vad som ska finnas i deras gemensamma hem. Vilket samarbete och vilken kärlek. Jag kan inte annat än säga grattis och beundra dem.Mitt råd till dig som står inför en flytt är att rensa innan du flyttar. Gör dig av med saker som du inte känner något för och som du inte behöver i ditt nya hem. Försök att inte tänka längre fram än det boende som du faktiskt är på väg till nu. Att rensa innan flytten ger en härligt uppfräschande energi och bra start i nya hemmet. Man känner sig mindre splittrad och mer redo. Dessutom sparar du tid och kraft på att inte konka runt på saker i onödan.