Rensa med känsla - såhär går du tillväga

Om din ambition är att skapa ordning i hela ditt hem ska du börja med att rensa garderoben. Följer du den här metoden kommer du troligtvis få flera nya insikter och GARANTERAT ett luftigt organiserat hem för långsiktigt reslultat. Nu kör vi!


Steg 1: Lägg alla kläder i en enda stor hög

Föreställ dig nu att du har plockat fram alla kläder och lagt dem i en gemensam hög. Titta på högen och begrunda den. Hur känns det att ha allting framför dig? Är det några klädesplagg som sticker ut i mängden? Som känns speciella för dig? Vilka klädesplagg känner

du dig likgiltig inför? Vad beror det på?


Steg 2: Sortera ut självklara JA

Plocka ut de klädesplagg som du direkt vet att du vill behålla. Självklara JA ska du kunna sortera ut utan minsta tvivel. Dessa ägodelar är sådana som känns viktiga för dig, som passar in i din målbild, som andas du och som du direkt skulle sakna om de försvann. Medan du sorterar ut dina självklara JA lägger du dem i en egen hög utan att börja organisera,

vika eller hänga upp dem.


Steg 3: Sortera ut självklara NEJ

Återgå sedan till högen för att plocka ut de kläder som du helt uppenbart känner att du inte vill behålla. Vik ihop och packa dessa. Självklara NEJ lägger du direkt i en påse eller låda så att de sedan är redo för att säljas, skänkas eller lämnas till återvinningen. Det är viktigt att du packar undan dina självklara NEJ för att behålla din struktur och för att undvika att du börjar gå igenom dem igen. Våga lita på din intuition. Det finns alltid en anledning till att din första reaktion var att du ville släppa taget.


Steg 4: Ta itu med kanske-högen

Kvar i den ursprungliga högen finns nu bara kläder som av olika anledningar inte känns helt självklara för dig. Egentligen kan du göra dig av med allt som ligger i kanske-högen. Det du ska sträva efter i den här rensningsprocessen är att behålla sådant som verkligen ger dig positiva känslor, och dit hör inte kanske-högen. Men särskilt om du är nybörjare kan det vara svårt att direkt känna in vilka ägodelar som är helt självklara. Plocka därför alltid upp varje klädesplagg och håll dem i din hand, ett i taget, för att se hur du reagerar. Var uppmärksam på den första reaktionen. Låt din kropp signalera vad du känner inför plaggen.Det är viktigt att du fysiskt håller i dem för att få kontakt med ditt hjärta, och låt den första känslan du får när du vidrör klädesplagget och låt den känslan avgöra om du ska behålla det eller inte. Försök att självsäkert bestämma dig för ett JA eller ett NEJ.


Steg 5: Ge tid till reflektion

Lägg märke till de känslor som dyker upp när du går igenom kanske-högen, oavsett om de är positiva eller negativa. Stanna gärna upp och reflektera över de tankar och känslor som kommer. Tillåt dig att känna in alla känslor som kommer till dig. När du undersöker vad dina ägodelar väcker inom dig utforskar du samtidigt dig själv och hur du vill leva ditt liv.


När du är färdig med garderoben använder du dig av samma tillvägagångssätt för att rensa bland övriga områden i hemmet.


Illustration: Annika Huett. Texten i inlägget är ett urklipp från min bok; Rensa, organisera och inred - för ett liv i balans och harmoni.


Är du sugen på att starta din stora rensningsfest? Jag skickar dig mina checklistor - helt gratis! Gå till mitt senaste Instagram-inlägg https://www.instagram.com/solclara.se/


171 visningar0 kommentarer