Så lyckas du rensa hela ditt hem - följ fyra magiska principer

Längtar du efter ett harmoniskt hem fritt från överflödigt bråte? Det första steget är att rensa. I det här inlägget vill jag dela med mig av de fyra grundprinciper som jag använder mig av för att hjälpa mina kunder rensa hela sina hem på ett grundligt och strukturerat sätt. Gör det en gång ordentligt - och du kommer tacka dig själv resten av livet.


Princip 1: Ha rensningsfokus

Börja alltid med att rensa innan du fördjupar dig i att organisera dina saker eller inreda dina rum. Du kommer att upptäcka smartare sätt att organisera och förvara dina saker, eller inse att det inte alls är nödvändigt att köpa ny förvaring när allt överflödigt bråte har lämnat ditt hem. Föreställ dig ett hem där allt som fövaras i dina skåp, lådor, garderober och förråd är sådant du verkligen tycker om och faktiskt vill ha i ditt hem...


Princip 2: Utgå ifrån dina saker.

Släpp tanken på att rensa ett specifikt rum i ditt hem och börja i stället samla sådant som hör ihop på en plats. Alla fysiska saker som fyller samma funktion hör till ett område.


När du ska rensa på det här sättet bör du först hitta en yta i ditt hem som du vill arbeta på. Välj en större tom yta i en praktisk höjd. Det kan vara en plats på golvet eller ett större bord om det känns mer bekvämt. Sedan letar du fram alla exemplar du äger av samma sak. Börja med dina kläder. Gå en rundvandring i ditt hem och samla alla plagg i en gemensam hög. Det är viktigt att du tar fram allt, oavsett om kläderna hänger prydligt i din garderob eller finns nedpackade någonstans. Ta även fram de klädesplagg som du vet att du vill behålla. Det är när allting är samlat framför dig som du får en rättvis bild av hur mycket du äger av samma sak. Då har du också möjlighet att börja jämföra ägodelarna med varandra. Oavsett vilket område du ska rensa använder du detta tillväga-

gångssätt.

Princip 3: Rensa stegvis inom nio områden.

Om du vill få ordning i hela ditt hem behöver du rensa strukturerat. Samla dina saker och gå igenom dem steg för steg i den här specifika ordningen:


1. Kläder och accessoarer

2. Böcker och papper

3. Kök och livsmedel

4. Badrum och tvättstuga

5. Kontor, elektronik och teknik

6. Inredning och textilier

7. Trädgård och specifika intressen

8. Personliga värdesaker

9. Minnessaker och annat sentimentalt


Princip 4: Rensa med känsla.

Uttrycket rensa med känsla har blivit namnet på den rensningsmetod som jag använder mig av när jag arbetar med mina kunder. Det jag vill framhäva är vikten av att du är lyhörd för dina känslor, snarare än att låta ditt rationella tänkande ta över. Rensa med utgångspunkt i att du ska behålla de ägodelar som väcker positiva känslor inom dig, som kärlek, lycka, glädje, nyfikenhet, inspiration och tacksamhet. Och försök att släppa taget om de saker som är kopplade till negativa känslor, som tvivel, skuld, ilska och sorg.


I nästa inlägg kommer jag förklara mer kring hur du går till väga för att ta itu med klädhögen som du ska samla ihop. Texten i inlägget är ett urklipp från vår bok Rensa, organisera och inred - för ett liv i balans och harmoni.


Vänliga solhälsningar

Clara


323 visningar0 kommentarer