Ta hjälp av rensningen efter en separation

En separation kan se så olika ut och det kan framförallt kännas på tusen olika sätt. Men oavsett hur separationen till din partner gick till, om det var ett gemensamt beslut eller kom som en chock för dig, så innebär det för de flesta en ny fas i livet - som singel eller ensamstående. Av egen erfarenhet vet jag att det är en process. Att vara i alla känslorna. Att sörja. Att komma över. Att gå vidare. Att upptäcka nytt. Att hitta sig själv igen. Så även om du idag skulle ha svårt att föreställa dig, så kommer en dag då du vill gå vidare och det kommer även en dag då är helt redo för det.


Varför jag vill skriva om separation är just för att rensningen kan vara till stor hjälp i det här livsskedet. Att gå igenom alla saker som finns i ditt hem kan vara ett sätt att bearbeta din sorg men också ett sätt att börja utstaka din egen väg framåt. För precis som det är en process att hitta vem man är utan sin partner. Är det en process att få hemmet att kännas som ditt.

Känslan till dina saker förändras när livet förändras. En sak som du älskat kan du nu ha fått en helt annan känsla inför. Den kan påminna för mycket om om ditt ex eller ert förflutna.


Att göra sig av med fysiska föremål, som du förknippar med ditt ex, är ett kraftfullt sätt att släppa taget och komma vidare.

Bor du kvar i ert tidigare gemensamma boende är risken stor att du blir "fast" i gamla mönster och fylls av stagnerad energi, om du inte rensar. Att du helt enkelt inte kommer vidare. Om du är den som flyttar ut behöver du göra det nya boendet till ”ditt” för att du ska komma till ro och landa i ditt nya liv som singel. På så sätt undviker du att hemmet bara blir en tillfällig hållplats. Genom att rensa kan du noga välja ut vad du vill ta med dig in i ditt nya liv och vad som är värt att byta ut för att få till den där viktiga hemma-känslan.

Att rensa behöver inte betyda att du ska göra dig av med allt som tillhör ditt tidigare liv, utan det kan vara ett sätt att stanna upp och känna in. Ta reda på vilka saker du mår bra av att omge dig av och vilka saker som påverkar dig negativt, och därmed hindrar dig från att gå vidare och inte minst - må bra igen.3 viktiga saker att tänka på om du vill ta hjälp av rensningen efter en separation:


Börja rensa när du är redo

Ta hjälp av rensningen så snart du känner dig redo att påbörja din resa mot att bli ditt starka jag igen. Det ska vara din egen inre drivkraft att vilja komma vidare som ska avgöra när du börjar rensa, inte påtryckningar utifrån. Behöver du mer tid innan du är redo att ta tag i rensningen eller klara av att släppa taget om era gemensamma saker så är det okej. Det är också helt okej att spara på saker som tillhör ditt tidigare liv, om du inte klarar av att släppa taget där och då eller om du faktiskt inte tycker att det känns jobbigt att behålla den fysiska saken.


Känn in alla dina föremål!

Gemensamma ägodelar kan få dig att känna som att en del av förhållanandet lever kvar. Men det kan kännas på olika sätt. Det är olika hur vi ser på saker och vilka minnen och känslor de väcker. Ibland ingenting och ibland massor. Min erfarenhet är att det är först när man själv står med sina egna ägodelar i sin händer som man inser vilket känslomässigt band som finns till saken. Och ofta påverkar saker sinnesstämning och energi, mer än vad man först trodde. Så mitt råd är att du vidrör dina saker med dina händer innan du bestämmer dig för att behålla en sak eller inte. Lyssna till DIN känsla till föremålet och låt det vara avgörande.


Gå igenom ditt hem i nio steg

Gå successivt igenom alla saker i ditt hem, steg för steg, så att hela ditt hem kan andas ny energi, hopp och livsglädje. Följ den här ordningen: Kläder/Skor, Böcker/Papper, Kök, Badrum, Kontor/Elektronik, Inredning/Textilier, Trädgård/Intressen, Personliga värdesaker och till sist Minnessaker/Sentimentalt.


Även om du inte tror att du behöver rensa inom ett visst område så brukar det i slutändan ändå vara en hel del som ryker. Jag lovar! En separation innebär ju ofta att man på olika sätt vill upptäcka sig själv på nytt. Kanske i en ny klädstil? Eller ta upp ett gammalt intresse? Så hoppa inte över något steg.Ta hand om dig och lycka till.